Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

NRR Reanimatie congres 2016

NRR aankomstDoor Friso Schonk en Irene Nelissen.

Een leerzame dag waar contacten werden gelegd en onderhouden. Zo zou je het NRR congres van 20 januari j.l. het beste kunnen omschrijven. Een lange dag was het zeker. Volgens de strakke planning van onze collega Julie werd iedereen om 07:00 in Nieuwegein verwacht. Dit betekende dus dat een groot team uit Maastricht al om 05:00 moest aantreden op de universiteit om van daaruit richting het noorden te rijden. Na twee uur rijden en een aantal kopjes koffie was iedereen scherp en konden we aan de slag. Taskforce QRS Nijmegen, Utrecht en Leiden waren uiteraard ook vertegenwoordigd.

Na een welkomstwoord en een korte briefing begon iedereen aan zijn of haar taak. Dit varieerde van standhouders en sprekers begeleiden tot het scannen van entreebewijzen, badges maken en het uitdelen van tasjes met daarin meer informatie over de dag. 2,5 uur later en ruim duizend bezoekers verder, startte ook voor ons de eerste sessie van de dag: Richtlijnen reanimatie 2015 in Nederland.

Deze eerste sessie omvatte een algemene lezingen over de veranderingen in de richtlijnen BLS en ALS voor volwassenen alsook BLS en ALS voor kinderen. In de nieuwe richtlijnen zijn enkele details gespecificeerd of in een andere volgorde gezet. Zo is bijvoorbeeld het alarmeren in het stappenplan naar voren gehaald. Vanaf heden moeten de hulpverleners direct alarmeren wanneer het slachtoffer niet reageert, en niet eerst de ademhaling controleren. Er is namelijk gebleken dat dit te veel tijd kost in de praktijk. Er kunnen dan al direct 2 ambulances ingezet worden.

IMG_20160120_095531In de nieuwe richtlijnen wordt ook speciaal aandacht besteed aan de post-reanimatieprocedure waarvan het belang in het verleden is onderschat. Daarnaast werd duidelijk dat de centralist een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de keten van overleving, de zogenaamde chain of survival.
In de middag was het mogelijk voor bezoekers en genodigden een workshop volgen of een meer specifieke en diepgaande sessie bezoeken. Zo kon je bijvoorbeeld een workshop volgen over kinderreanimatie. Hier werd een casus volledig nagespeeld op een pop en werden de stappen in de specialistische kinderreanimatie diepgaand toegelicht, met de nieuwste richtlijnen uiteraard.

Naast de sessies was het erg interessant om de grote hal met stands te bezoeken. Veel organisaties en instellingen toonden de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden binnen de reanimatiegeneeskunde. Gedurende de gehele dag waren verse broodjes en verschillende drankjes verkrijgbaar, ook niet verkeerd natuurlijk.
De dag werd afgesloten met een vragenuurtje. Hier werden de vragen die gedurende de dag ingeleverd konden worden beantwoord. Alle aanwezigen waren in de gelegenheid om vragen stellen over bepaalde protocollen en richtlijnen, die net als de gehele dag werden opgedeeld in:BLS en PBLS Meet the experts

  1. Artsen en Verpleegkundigen actief in de ALS voor volwassenen (ALS en post-reanimatiezorg),
  2. Instructeurs Basale Reanimatie (BLS en PBLS),
  3. Artsen en Verpleegkundigen actief op het terrein van de ALS kinderen (NLS en Kinder ALS).

Taskforce QRS had de taak tijdens de sessies met de interruptiemicrofoon rond te gaan en de organisatie te assisteren.

De organisatie verliep goed, wat er voor zorgde dat het erg leuk was om mee te helpen op deze leerzamen en informatieve dag.

Na een bedankje van Martijn Maas, de organisator van de dag, werd er afscheid genomen er vertrok iedereen richting huis. De Maastrichtenaren zijn in Kerkrade gestopt en hebben de dag daar afgesloten met een gezellig etentje bij de wok. Moe maar vooral voldaan en hopelijk allemaal een beetje wijzer kwamen we ’s avonds laat weer aan in Maastricht. Een dag als deze toont wederom het belang van goed reanimatieonderwijs en motiveert vooral om hard te blijven werken om ons doel te bereiken.