Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

Burgerhulpverlener

Hartstichting en Taskforce QRS
Elke dag overlijden er meer dan honderd mensen aan hart- en vaatziekten in Nederland en in totaal zijn er ruim één miljoen hart- en vaatpatiënten. De missie van de Hartstichting is het verslaan van hart- en vaatziekten. Een van de manieren om het aantal doden door hart- en vaatziekten te reduceren, is door levensreddend te handelen tijdens een hartstilstand. Dit is een doel wat de Hartstichting en Taskforce QRS gemeen hebben. Dit doel wordt nagestreefd door het geven van reanimatiecursussen op middelbare scholen en aan particulieren.

Burgerhulpverlening
Als iemand een hartstilstand heeft, zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Er wordt ook wel gezegd ‘time is muscle’. Hoe langer het duurt voordat de reanimatie gestart wordt, hoe slechter de overlevingskansen zijn. Dit komt doordat het hart en de hersenen steeds meer beschadigd raken. Helaas kan een ambulance niet altijd binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Daarom is een oproepsysteem van burgerhulpverleners in het leven geroepen. Burgerhulpverleners zijn vaak al dichtbij het slachtoffer en kunnen zo de reanimatie eerder starten. Ze zijn dus ontzettend belangrijk.

HartslagNu en HartveiligWonen
In Nederland zijn HartslagNu en HartveiligWonen de oproepsystemen voor burgerhulpverleners. Burgerhulpverleners krijgen, via een bericht op hun mobiele telefoon, een oproep voor een mogelijke reanimatie in de buurt. Als je een oproep krijgt, ben je natuurlijk niet verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Het systeem houdt er namelijk rekening mee dat je niet altijd beschikbaar bent en zorgt ervoor dat meerdere burgerhulpverleners voor de reanimatie worden opgeroepen. Een deel van de opgeroepen burgerhulpverleners krijgt de opdracht om direct naar het slachtoffer te gaan voor de reanimatie en het andere deel krijgt de opdracht om een AED te halen. Zo krijgt het slachtoffer zo snel mogelijk adequate hulp en stijgt de kans op overleving.

Je kunt je als burgerhulpverlener aanmelden als je een reanimatiecertificaat hebt. Je moet hiervoor 18 jaar of ouder zijn en de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus of -training hebben gevolgd. Deze cursussen worden onder andere aangeboden door Taskforce QRS.

Het doel is uiteindelijk om door een landelijke dekking van burgerhulpverleners het aantal doden door een hartstilstand te verminderen. Volg een cursus en wordt ook burgerhulpverlener! Al een reanimatiecursus gevolgd? Meld je dan aan als burgerhulpverlener via de website van de Hartstichting.

 

Geschreven door Lenneke Brouwer