Scholen

Reanimatieonderwijs op school

Tijdens een reanimatietraining leren we scholieren volgens de NRR/ERC richtlijnen effectief omstanders om hulp te vragen, het beoordelen van het bewustzijn en de ademhaling van een slachtoffer en het alarmeren van hulpdiensten. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan de daadwerkelijke reanimatie, dus het toedienen van borstcompressies (de hartmassage) aan een slachtoffer en het beademen van een slachtoffer. Ook leren ze een automatische externe defibrillator (AED) te bedienen. Ten slotte leren de leerlingen een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen en de vitale tekenen van leven te bewaken. Dit wordt in verschillende situaties geoefend, dus zowel als je alleen bent als met meerdere personen.

Lees meer

In twee lesuren van 50 minuten wordt door vier/vijf instructeurs per klas de reanimatieles gegeven. In deze lessen komen de verschillende stappen van het reanimatieprotocol aan bod; let op gevaar, controleer het bewustzijn, bel 112, open de luchtweg, controleer de ademhaling, geef borstcompressies en beademingen en tenslotte het gebruik en halen van een AED. Dit gebeurt op een interactieve manier; de les begint met een demonstratie waarna de leerlingen samen met de instructeurs het protocol stap voor stap herhalen, met tussendoor voldoende oefenmomenten.

Tijdens deze oefenmomenten wordt in kleine groepjes op een pop geoefend. Daarnaast wordt ook uitleg gegeven over de stabiele zijligging en hoe leerlingen moeten reageren wanneer iemand zich dreigt te verslikken. Verder wordt er aandacht besteed aan risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en aan wat leerlingen moeten doen wanneer zij een niet-reanimerenpenning vinden. In onze lessen wordt ook stilgestaan bij de mogelijke impact van een reanimatie en nazorgmogelijkheden.

Voor achtergrond informatie van reanimatieonderwijs klik hier.

Wij leren uw leerlingen levens redden

Hoe kan uw school meedoen?

Als u uw school wilt opgeven voor reanimatielessen of als u meer informatie wilt opvragen, kunt u dit doen via het onderstaande formulier of door te mailen naar amsterdam@taskforceqrs.nl.

Deze scholen doen al mee

Momenteel zijn wij als Taskforce QRS Amsterdam actief op zes verschillende middelbare scholen in Amsterdam, te weten:

  • Caland Lyceum
  • Cygnus Gymnasium
  • Fons Vitae Lyceum
  • Kiem Montessori
  • St. Ignatius Gymnasium
  • St. Nicolaas Lyceum
Top