Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

De Wereld hartdag

 

28 september was het zover, de wereld hartdag. Een dag die zich bij uitstek leent om reanimatie eens goed onder de aandacht te brengen. Dit was ook de gedachte van Marc Brouwer, cardioloog in het Radboudumc. Hij was bezig met de organisatie van een evenement binnen het Radboudumc in het thema van hart- en vaatziekten. Aangezien reanimatie hierbij natuurlijk niet mag ontbreken, heeft Marc Brouwer ons, Taskforce QRS Nijmegen, ook benaderd.

Vrijdag 27 september was het zover. Als bezoeker van het Radboudumc keek je je ogen uit. Overal in het ziekenhuis hingen spandoeken met hartjes erop en er stonden diverse standjes in de wandelgangen. Van je BMI en je bloeddruk laten meten, tot een dieetadvies krijgen, alle standjes boden iets anders aan wat te maken had met (het voorkomen van) hart- en vaatziekten. Ook Taskforce QRS was van de partij. Bij ons kraampje kon je oefenen met reanimeren en natuurlijk informatie opvragen over reanimatie.
Echter, een nog veel indrukwekkender onderdeel van de dag was de gigantische reanimatie actie. Er werden reanimatiecursussen aangeboden aan mensen die werkzaam zijn binnen het Radboudumc, maar geen medische achtergrond hebben. Denk hierbij aan het horecapersoneel, de vrijwilligers etc. Deze mensen konden gratis een reanimatiecursus volgen en een NRR-certificaat hiervoor ontvangen. Op deze manier zorgt men ervoor dat er zo snel mogelijk gereanimeerd kan worden binnen het Radboudumc, ook wanneer iemand bijvoorbeeld een hartaanval krijgt in het restaurant. Bijna 130 mensen hebben zich hiervoor aangemeld en hebben leren reanimeren op deze dag. Hieraan heeft Taskforce QRS Nijmegen ook een mooie bijdrage mogen leveren. Meerdere instructeurs van ons hebben geholpen bij het geven van deze reanimatiecursussen.

Al met al was het een zeer geslaagde dag, waarbij er een mooie en hopelijk vruchtbare samenwerking plaats heeft gevonden tussen Taskforce QRS en het Radboudumc. Daarnaast hebben veel mensen leren reanimeren, wat natuurlijk het belangrijkst is!

 

Rosanne Krakers – PR & Acquisitie Taskforce QRS Nijmegen