Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

European Resuscitation Council Congres ’14 – Bilbao Spanje

Dinsdag

Na een voorspoedige reis kwamen we dinsdag avond laat aan in Bilbao. Het verschil tussen het regenachtige Nederland en het altijd zonnige Spanje was meteen merkbaar.

Woensdag

bilbao-1

De woensdag bestond uit het verkennen van de mooie straatjes in het oude centrum en het bezoeken van de lokale markt. Maar de vrije tijd was al snel voorbij, want er stond een hoop werk voor de deur. Na ’s middags onze toegangskaarten opgehaald te hebben en alvast een kijkje genomen te hebben bij de stands werd het tijd om met zijn allen te brainstormen hoe we onze tijd op het ERC congres het productiefst konden inrichten.

Donderdag

Donderdag was het dan zover; na ’s ochtends in het Guggenheim Museum te zijn geweest begon het congres. Het begon met een samenvatting waar zijn we nu op het gebied van reanimatie; een aantal interessante onderwerpen passeerden de revue; bijvoorbeeld de TTM trial waarbij  33 graden hypothermie werd vergeleken met 36 graden, manuele CPR vs. mechanische CPR. Ook werden de cijfers nogmaals benadrukt: elke dag vinden er 1000 niet succesvolle reanimaties plaats in Europa; 80% is in de thuis situatie. Tijdens de opening die hier op volgde werd al snel duidelijk dat de jeugd de toekomst heeft; er moest meer focus worden gelegd op het trainen van de jeugd. Ook werd alvast vooruit gekeken naar de nieuwe Guidelines die op 16 oktober 2015 bekend gemaakt zullen worden.

bilbao-2bilbao-3

Vrijdag

Vrijdag begon alweer vroeg, in de ochtend hebben we een aantal lezingen bijgewoond over het koelen van patiënten na een Out-of-Hospital Cardiac Arrest. En het prognosticeren van patiënt op het gebied van neurologie. Maar het hoogtepunt van de dag waren de presentaties van Taskforce QRS. Julie Sijmons, Hesam Amin en Petra Schuffelen presenteerde de abstracts namens Taskforce QRS. Hesam heeft een abstract gepresenteerd over Taskforce QRS als organisatie, Julie presenteerde een poster met als titel: ‘Prior to CPR training, courage of secondary school students predominates their self-perceived ability to provide CPR, but depends on school type.’ Petra presenteerde over Secondary School students tend to overestimate their CPR skills.

bilbao-6bilbao-4bilbao-5

De vrijdag werd afgesloten in het Maritiem museum van Bilbao met een ‘social event’. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we goede contacten kunnen leggen met specialisten in het buitenland. We kregen veel lof over ons initiatief en werden aan aangemoedigd dit nog jaren door te zetten.  We zien een mooie toekomst tegemoet.

Zaterdag

Zaterdag was alweer de laatste dag van het congres. Maar zeker niet de minste. De dag begon met een presentatie van Petra Schuffelen over het feit dat leerlingen in het voortgezet onderwijs zelf vinden dat reanimatie onderwijs onderdeel moet zijn van het curriculum. Na deze presentatie was het de eer aan Veronique Moulaert om te presenteren over het revalidatie traject na een circulatie stilstand.  Hierna was het congres alweer ten einde; na een mooie afsluiting was het voor ons ook alweer tijd om richting huis te gaan.  Bilbao 2014 was een succes, we kijken met zijn allen uit naar de presentatie van de nieuwe Guidelines op 16 oktober 2015 en het volgende ERC congres in oktober 2015 in Praag.

bilbao-7

een pijltje naar boven om helemaal naar het begin van de pagina te gaan