Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht
Word burgerhulpverlener! Geef je op bij een oproepsysteeem.

“Fantastisch als je kunt reanimeren, maar meld je ook aan als burgerhulpverlener!”

Irene is 21 jaar en student geneeskunde aan de universiteit van Maastricht. Toen ze tijdens haar studie leerde reanimeren, wist ze gelijk dat ze hier meer mee wilde doen.

Ze volgde een opleiding tot reanimatie-instructeur, en vanaf dat moment geeft ze met hart en ziel reanimatielessen aan jongeren op middelbare scholen.

Irene vertelt: “De eerste keer dat ik met reanimeren in aanraking kwam was tijdens een cursus die ik volgde op de universiteit. Ik weet nog dat ik toen erg verbaasd was over hoe makkelijk het is om te leren reanimeren. Ik dacht: iedereen zou dit moeten kunnen!”

Zelf reanimatiecursussen geven

“Juist om die reden snapte ik niet dat er maar zo weinig mensen daadwerkelijk kunnen reanimeren. Doordat reanimatie binnen 6 minuten de overlevingskans kan verdubbelen, is reanimatie bij een hartstilstand letterlijk van levensbelang.”

“Ik ben mij toen gaan afvragen hoe ik hier zelf verandering in kon brengen en heb besloten om zelf ook reanimatiecursussen te gaan geven. Inmiddels doe ik dit met erg veel plezier! De scholieren zijn allemaal erg enthousiast en kennen vaak wel iemand met een hart- of vaatziekte in hun buurt.”

200 studenten actief via Taskforce QRS

“Met 200 andere studenten geneeskunde, waaronder Ali (foto),  ben ik in heel Nederland actief om scholieren te leren reanimeren. Dit doen we via de organisatie Taskforce QRS. Samen bundelen wij onze krachten. Ik vind het ontzettend belangrijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren zodat de mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen een hogere kans hebben om te overleven.”

Allemaal burgerhulpverlener

“Iedereen bij Taskforce QRS is natuurlijk ook ingeschreven als burgerhulpverlener, wij beseffen als geen ander hoe belangrijk dat is! Gelukkig heb ik nog nooit daadwerkelijk een reanimatie meegemaakt. Ik vind het wel een heel prettig idee dat als het ooit mocht voorkomen dat ik dan weet wat ik moet doen.”

“Een collega heeft al wel meerdere keren een oproep gehad en ook daadwerkelijk mensen gereanimeerd. Op dat moment gaat er een knop om: je zet alles op alles om iemand in leven te houden. Je doet het gewoon.”

Levens redden

“Waarom het zo belangrijk is? Als iemand bij jou in de straat een hartstilstand krijgt en je hebt hier geen weet van, kun je sowieso niets voor deze persoon betekenen. Wanneer je een bericht op je telefoon krijgt via het oproepsysteem dan kun je wel de hulp verlenen die diegene op dat moment zo hard nodig heeft. Je redt levens!”

“Het is natuurlijk fantastisch dat er steeds meer mensen kunnen reanimeren. Maar het is ook essentieel dat deze mensen zich daarna aanmelden als burgerhulpverlener! Want dan is de kans veel groter dat je werkelijk een leven redt in je buurt. Zorg dat je bereikbaar bent op deze cruciale momenten, het is zo’n kleine moeite.”

 

Aanmelden als burgerhulpverlener

“Daarom heb ik ook meegeholpen aan de campagne van de Hartstichting. Ik hoop dat heel veel mensen zich aanmelden als burgerhulpverlener.“

 

Aanmelden bij een oproepsysteem