Reanimatietraining volgen? Dat kan bij ons!

een instructeur geeft uitleg over een AED

Elk jaar krijgen in Nederland zo’n 15.000 mensen een circulatiestilstand, in de volksmond ook wel een ‘hartstilstand’ genoemd. Dit komt neer op 35 slachtoffers per dag. Het starten van reanimatie binnen 6 minuten kan de overlevingskans van een slachtoffer enorm verhogen. Leer dus reanimeren en draag je steentje bij!

Onze reanimatie-instructeurs zijn erkende instructeurs van de NRR. Het merendeel van de bijdrage voor de cursus gaat naar de onkosten voor de reanimatielessen op middelbare scholen.

Wil jij bij ons een les volgen? Er zijn nog data beschikbaar! Schrijf in via deze link

Reanimatieverhaal Jan

Op 7 januari 2012 was Jan van plan om naar Groningen te gaan. Hij is vrijwilliger bij de Martinikerk en Lutherse kerk. In de Lutherse kerk begon op dat moment een evenement waar Jan heen zou gaan. Hij is vanaf huis gewandeld naar de bushalte. Hier is hij in elkaar gezakt. Uiteindelijk bleek dit te worden veroorzaakt door een hartaanval én een hartstilstand. Hij weet hij daar niks meer van. Er kwamen twee jonge dames van een jaar of dertig, die hem zagen liggen. Ze liepen naar hem toe en toen werd er geroepen: ‘Laat hem maar liggen, die is toch dronken! ‘Dat zullen we zelf wel even bekijken!’ zeiden de vrouwen. En maar goed ook.

Ze zagen direct wat er aan de hand was en hebben hartmassage toegepast. Vervolgens stopte er een auto met een stel. ‘Hebben jullie hulp nodig?’ vroeg een man. Hij kon gelukkig reanimeren. Ondertussen kwamen er steeds meer mensen bij. Er kwam een man die vroeg ‘Hebt u hulp nodig?’ Deze man kon ook reanimeren en begon te helpen. Vervolgens kwam er nog een vrouw bij die kon reanimeren.

De politie vond een enveloppe met het adres van Jan zijn aangetrouwde nichtje, want deze moest op de bus voor een verjaardag. Achterop de enveloppe stond de postcode met huisnummer van Jan. Mensen vroegen zich al af: zou hij alleen wonen? Dat had de politie al gecheckt, Jan woonde alleen.

De ambulance kwam en vroeg of ze het nog volhielden. Het ging wel, dus de ambulance kon ondertussen de boel klaar maken. Ze hebben nog gebruik gemaakt van een AED. Hier denkt Jan wel iets van mee te hebben gekregen. Hij werd in de ambulance gelegd en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft het nichtje geprobeerd te bereiken. Hierbij vertelt Jan heel veel respect voor de politie te hebben, wat een moeite hebben zij gedaan!

De politie kon een neef van Jan wel bereiken. ‘Wat is er aan de hand?’ vroeg de neef. ‘U kunt het beste met UMCG bellen’, zei de politie. Zij zeiden niks, maar gaven uiteindelijk aan dat hij gedotterd werd. De neef ging naar zijn ouders toe. ‘Oom jan ligt in het ziekenhuis en het is niet goed’.

Jan werd in het ziekenhuis binnengebracht met slechte hartfunctie. In het ziekenhuis hebben ze zijn temperatuur naar beneden gebracht en hem daarna gedotterd. Vervolgens is hij in slaap gebracht op zaterdag. Op woensdag is hij weer wakker gemaakt. Zijn broers kwamen op zondag langs en de arts zei: ‘Vertel Jan maar wat er gebeurd is, misschien neemt hij het wel op.’ Dat hebben ze ook op maandag en dinsdag gedaan. Op dinsdag kwam de zaalarts die zei ‘We gaan Jan morgen wakker maken. We weten niet hoe die eruit komt, maar hij heeft alles mee gehad. Wij hebben gedaan wat we konden.’

Aan de arts werd gevraagd wat het gevolg zou zijn. Er waren een paar opties: niks, operatief of een ICD. Jan was heel erg voor het idee van de ICD, omdat hij alleen woont. Vrijdag kwam de arts met de uitslag van het overleg: Jan kreeg een ICD. Het kon die dag niet meer, maar maandag wel. Het hart was toch behoorlijk sterk. Maandag hebben ze de ICD geplaatst.

Jan heeft ook last gehad van een delier. Hij heeft ruim 2.5 week in het ziekenhuis gelegen. Hij heeft wat onheus gedaan tegen het personeel in het ziekenhuis, maar weet hier niks meer van. Zijn arts zei hierop dat hij hier niet over in moet zitten. De verpleegkundigen en artsen krijgen namelijk een opleiding om met wat moeilijkere patiënten om te gaan.

Jan geeft in zijn verhaal nog aan dat er iets is wat heel belangrijk is geweest.: hij is binnen 5-6 minuten geholpen. Anders was hij niet zoals hij nu is. En dat is te danken aan de mensen die hem gevonden en geholpen hebben.

Tijdens de cursus wordt geoefend op oefenpoppen. Wij leren jou:

  • Hoe je een circulatiestilstand herkent en wat je dan moet doen;
  • Hoe je moet reanimeren: hartmassage toepassen en mond-op-mond-beademing geven;
  • Hoe je een AED aansluit en bedient – ook wel ‘defibrilleren’ genoemd;
  • Hoe je een slachtoffer dat wél ademt in de stabiele zijligging legt;
  • Hoe je handelt bij een verslikking/verstikking.

Tijdens onze reanimatiecursus besteden we extra aandacht aan de communicatie tijdens een reanimatie, moderne hulpmiddelen en andere zaken waar je als hulpverlener van tevoren rekening mee moet houden. Bovendien proberen wij de cursus met filmpjes en ander aanvullend beeldmateriaal extra levendig te maken. Hierbij houden we ten allen tijde rekening met eventuele cursisten die eerder een reanimatie hebben meegemaakt. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat en kun je je aanmelden bij HartslagNu als burgerhulpverlener.

Details cursus

  • Locatie: Medische Faculteit Rijksuniversiteit Groningen of op eigen locatie;
  • Door wie: onze cursussen worden gegeven door studenten, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR);
  • Prijs: hoe groter de groep, hoe goedkoper de cursus per persoon! Vraag voor de precieze prijzen een factuur aan via het contactformulier;
  • Wanneer: bij Taskforce QRS Groningen is veel mogelijk qua data en tijden. In overleg vinden we een geschikt moment.
 

Reanimatietrainingen op jouw middelbare school?

Dat is ook mogelijk! Bekijk hiervoor onze pagina voor scholen.