Tijdens onze reanimatietrainingen leert ons team van vrijwillige studenten jouw leerlingen op de middelbare school alle vaardigheden die door de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) worden geadviseerd. Dit houdt in: effectief omstanders om hulp vragen, het beoordelen van het bewustzijn en de ademhaling van een slachtoffer en het alarmeren van de hulpdiensten. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan de daadwerkelijke reanimatie waarbij het draait om het toedienen van borstcompressies (de hartmassage) aan een slachtoffer en het beademen van een slachtoffer. Ook leggen we uit hoe je een automatische externe defibrillator (AED) bedient. Ten slotte leren we de leerlingen, in het geval van een langere les, een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen, de vitale tekenen van leven te bewaken en het verstikkingsprotocol. Wij geven verschillende cursussen: één van 1,5 uur waarin vooral wordt gefocust op de reanimatie en één van 2 uur met iets meer verdieping.
In de lessen komen alle verschillende stappen van het reanimatieprotocol aan bod. Dit gebeurt op een interactieve manier. De les begint met een demonstratie, waarna de leerlingen samen met de instructeurs het protocol stap voor stap herhalen. Tussendoor zijn er voldoende oefenmomenten waarbij de leerlingen in kleine groepjes op een reanimatiepop oefenen. Er wordt gebruik gemaakt van een powerpointpresentatie die door de NRR is goedgekeurd.
Ook wordt er aandacht besteed aan risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en aan wat leerlingen moeten doen wanneer zij een niet-reanimerenpenning vinden. In onze lessen wordt ook stilgestaan bij de mogelijke impact van een reanimatie en nazorgmogelijkheden. Wij hebben een vertrouwenspersoon waar scholieren bij terecht kunnen.
Het Bestuurslid Logistiek gaat over de planning met de scholen. De lessen kunnen flexibel ingedeeld worden via de mail/telefoon, naar wens van de school. Hierbij dient er rekening mee gehouden te worden met het feit dat wij afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van onze vrijwillige instructeurs. Van de school wordt verwacht een geschikte ruimte te regelen, het overige regelen wij. Bij een nieuwe samenwerking dient een overeenkomst door de school ondertekend te worden.
De kosten van een cursus per klas bedragen 160 euro. Dit is een onkostenvergoeding, waarvan het materiaal en de vervoerskosten (binnen de stad Groningen) worden gefinancierd.
Als jij je school wilt opgeven voor reanimatieonderwijs of als je meer informatie wilt opvragen, kun je dit doen via het onderstaande formulier. Daarnaast kun je altijd mailcontact opnemen via logistiek.groningen@taskforceqrs.nl.
Momenteel zijn wij als Taskforce QRS Groningen actief op 17 verschillende middelbare scholen in de provincies Groningen, Friesland en Overijssel, te weten:
Daarnaast geven wij les op het MBO en HBO. Wij zijn al actief bij: