Reanimatieonderwijs op school

Wij als Taskforce QRS Groningen bestaan uit een groep enthousiaste studenten van verschillende medische- en niet medische studies.  Ons doel is om op zoveel mogelijk middelbare scholen reanimatieonderwijs te verzorgen, met als resultaat dat meer mensen kunnen reanimeren waardoor de overlevingskans bij een circulatiestilstand wordt verhoogd. Samen maken we zo Groningen hartveilig!

Tijdens een reanimatietraining leren we leerlingen op middelbare scholen alle vaardigheden die door de NRR/ERC richtlijnen worden geadviseerd. Dit houdt in: effectief omstanders om hulp vragen, het beoordelen van het bewustzijn en de ademhaling van een slachtoffer en het alarmeren van de hulpdiensten. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan de daadwerkelijke reanimatie, dus het toedienen van borstcompressies (de hartmassage) aan een slachtoffer en het beademen van een slachtoffer. Ook leren ze een automatische externe defibrillator (AED) te bedienen. Ten slotte leren de leerlingen een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen en de vitale tekenen van leven te bewaken. Bovenstaande wordt in verschillende situaties geoefend, dus zowel als je alleen bent als met meerdere personen.

Een volledige cursus bestaat uit 2 reanimatietrainingen die op verschillende dagen worden gegeven. Een training neemt ongeveer 2 lesuren in beslag. Het is ook mogelijk om deze trainingen te combineren zodat eenmalig een 3-urige cursus wordt gegeven door onze instructeurs. *Let op: Vanwege de Covid-19 crisis geven wij momenteel alleen 3-urige cursussen. Daarnaast bieden wij online lessen aan. Mocht hiervoor interesse zijn, mail dan voor meer informatie naar logistiek.groningen@taskforceqrs.nl!

In de lessen komen alle verschillende stappen van het reanimatieprotocol aan bod. Dit gebeurt op een interactieve manier; de les begint met een demonstratie waarna de leerlingen samen met de instructeurs het protocol stap voor stap herhalen, met tussendoor voldoende oefenmomenten. Er wordt gebruik gemaakt van een powerpointpresentatie die door de Nederlandse Reanimatie Raad is goedgekeurd. Tijdens de oefenmomenten wordt in kleine groepjes op een reanimatiepop geoefend. Zoals eerder genoemd wordt daarnaast ook uitleg gegeven over de stabiele zijligging en het verstikkingsprotocol. Verder wordt er aandacht besteed aan risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en aan wat leerlingen moeten doen wanneer zij een niet-reanimerenpenning vinden. In onze lessen wordt ook stilgestaan bij de mogelijke impact van een reanimatie en nazorgmogelijkheden. Wij hebben een vertrouwenspersoon waar scholieren bij terecht kunnen. 

Het bestuurslid Logistiek gaat over de planning met de scholen. De lessen kunnen flexibel ingedeeld worden via de mail/telefoon, naar wens van de school. Van de school wordt verwacht een geschikte ruimte te regelen, het overige wordt allemaal door ons geregeld.  Bij een nieuwe samenwerking dient een overeenkomst door de school ondertekend te worden.
De kosten van een gehele cursus per klas (twee keer twee lesuren) bedraagt 110 euro. Dit is een onkostenvergoeding, hiervan worden het materiaal en de vervoerskosten gefinancierd.

Wij leren je leerlingen levens redden

Hoe kan jouw school meedoen?

Als je je school wilt opgeven voor reanimatielessen of als je meer informatie wilt opvragen, kun je dit doen via het onderstaande formulier. Ook kun je altijd mailcontact opnemen via logistiek.groningen@taskforceqrs.nl

Deze scholen doen al mee

Momenteel zijn wij als Taskforce QRS Groningen actief op elf verschillende middelbare scholen in de provincie Groningen, te weten:

 •      CSG Augustinus
 •      CSG Kluiverboom
 •      CSG Wessel Gansfort
 •      Gomarus College
 •      Kamerlingh Onnes
 •      Leon van Gelder
 •      Montessori Vaklyceum
 •      Rutger Kopland School
 •      Topsport Talentschool
 •      Willem Lodewijk Gymnasium
 •      Luzac College
 •      Eemsdeltacollege
een pijltje naar boven om helemaal naar het begin van de pagina te gaan