Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

Het Nederlandse Reanimatie Congres

 

Het Reanimatie Congres

Op woensdag 4 april 2018 organiseerde de Nederlandse Reanimatie Raad voor de 15e keer het Nationaal Reanimatie Congres, een congres met een feestelijk tintje vanwege het 25-jarige bestaan van de Nederlandse Reanimatie Raad. Natuurlijk was Taskforce QRS ook weer van de partij. Zoals voorgaande jaren proberen we ook dit jaar weer een steentje bij te dragen aan het NRR congres. Hier een korte terugblik van wat er allemaal is gebeurd op deze dag.

De opening

Bij de start van het congres werd een film vertoond waarbij de impact en realiteit rondom reanimatie naar voren kwam. Denk daarbij aan de verhalen van slachtoffers, burgerhulpverleners, artsen en verpleegkundigen. https://www.youtube.com/watch?v=CybyuhiSIBc.

Vervolgens gingen we luisteren naar het verhaal van Pim van Gool, hoogleraar Neurologie, die zelf werd geconfronteerd met een hartaanval. Hij vertelde het verhaal met een vleugje humor, maar ook met de nodige emoties. Dankzij adequaat handelen van zijn vrouw, de burgerhulpverleners en de ambulance broeders heeft hij zijn hartaanval overleefd en kan hij zijn verhaal met ons delen.

Er zijn een aantal artikelen die dit onderschrijven. Een daarvan is het artikel van Deakin: ‘The chain of survival: Not all links are equal’. Deakin beschrijft dat niet iedere schakel in de keten van overleving gelijk is. De grootste kans dat iemand een hartstilstand overleeft is wanneer er op tijd en adequaat wordt gehandeld door een omstander/burgerhulpverlener.  Zie hieronder een illustratie uit dit artikel.

Een ander voorbeeld is het artikel van het Department of Emergency Medicine genaamd ‘Out-of-hospital cardiac arrest: prehospital management gepubliceerd Maart 2018 in het blad Lancet. Dit beschrijft hetzelfde principe.

Na het verhaal van Jerry Nolan  volgden een aantal verschillende presentaties en workshops. Hieronder treft u een kort overzicht van alle innovatieve ideeën en uitvindingen op het gebied van reanimatie.

Innovatieve ideeën op het gebied van Reanimatie

Een draagbare LifeVest. Dit is een vest met een ingebouwde ICD. Dit vest is er voor mensen die een hartstilstand hebben gehad en nog wachten op een operatie voor de ICD.

De SimCPR-polsband. Dit is een apparaat dat gegevens van reanimatie verzamelt en deze informatie verstuurd naar een app op je smartphone. Door middel van een kussentje kun je hiermee de reanimatie overal en altijd oefenen.

Reanimatie oefenen op een pop is toch iets anders dan op straat iemand reanimeren. Een oplossing daarvoor is wellicht Virtual Reality. Op het Congres kan men al een scenario van een reanimatie doen in een VR-setting. Hierbij zet een deelnemer de VR-bril op en duwt men op een reanimatiepop. In de toekomst kunnen er verschillende scenario’s worden afgespeeld. Tevens kan via dit systeem ook nauwkeurig de reanimatie worden bijgehouden.

In 1978 werd de eerste AED geïntroduceerd. Sindsdien is er veel ontwikkeling in de AED wereld geweest. AED’s worden steeds sneller en kunnen steeds meer. Binnenkort kan de AED binnen enkele seconden een hartstilstand analyseren en een shock toedienen. Tevens kan het ook beter lezen wanneer een persoon een hartstilstand heeft gehad.

Hebben wij eigenlijk wel altijd goed gereanimeerd? Dit is de vraag van Dr. K. Lurie. Onderzoek op varkens suggereert dat de druk in de hersenen afneemt als je het hoofd ongeveer 30 graden kantelt, wat voor minder hersenschade zorgt en dus betere overleving. Momenteel wordt er gewerkt aan een apparaat dat het hoofd tijdens de reanimatie langzaam buigt.

Een andere opvallende presentatie gaat over de toekomst van het landelijke reanimatie oproep Netwerk. Dhr. J. Bernsen zit bij de werkgroep van HartslagNu. Hartveiligwonen en HartslagNu zijn twee organisaties die beiden burgerhulpverleners oproepen in het geval van een 112 melding van een reanimatie. Deze twee organisaties gaan samenwerken zodat Nederland binnenkort één landelijk dekkend netwerk heeft waarbij alle hulpverleners zijn aangesloten.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat het een zeer geslaagde dag was waar iedereen met veel genoegen naar kan terugkijken.