Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

Interview met Janine Janssen, instructeur en voorzitter commissie promo

Een interview met Janine Janssen, derdejaars geneeskunde, atleet, cholesterolprikker en fan van 101 dalmatiërs.

JanineWie ben je en wat doe je bij TaskForce QRS?
Mijn naam is Janine Janssen. Ik ben derdejaars geneeskunde en ben sinds twee en een half jaar reanimatie-instructeur. Ik zit nu anderhalf jaar bij de commissie promo, waar ik sinds een half jaar coördinaor ben. Ik geef ook bijscholing.

En wat doe je hier naast?
Daarnaast heb ik net een nieuw baantje als cholesterolprikker bij de nationale cholesterol test. Ik doe ook graag iets met vriendinnen, zoals bij iemand eten ’s avonds. Ik sport hier bij de universiteit, en doe vooral groepslessen van powerkick.

Powerkick?
Ja, dat is op muziek een beetje je conditie trainen, een beetje kracht. Van alles eigenlijk.

Wat is je favoriete spiergroep?
Die heb ik niet; ik ben niet zo iemand die altijd in de sportzaal krachttraining zit te doen. Die hebben dat misschien wel.

Wat zijn voor jou de belangrijkste redenen om reanimatie-instructeur te zijn?
Ik weet niet precies waarom ik het wou worden. Nu vind ik het wel nog steeds leuk om te doen. Ik vind het leuk om mensen iets te leren, en je hebt steeds contact met andere mensen. En het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat mensen leren reanimeren.

Wat vind je leuker, lesgeven op school of avondlessen?Young Boy at School Raising His Hand to Answer in Class
Ik vind het moeilijk om te zeggen wat ik leuker vind. Hier op de universiteit zijn mensen gemotiveerd en willen ze het leren. En op de middelbare school zijn mensen minder gemotiveerd uit zichzelf, maar als je ze dingen gaat leren, zitten er kinderen tussen die wel gemotiveerd zijn of raken en dan hun best doen en dingen vragen.

Doe je ook mee aan andere reanimatieactiviteiten?
Ja, ik ben nu twee keer bij de reanimatie-estafette geweest. Het is een groot evenement, en je ziet dat er veel aandacht aan wordt gegeven, ik vond het wel leuk steeds. In het eerste jaar heb ik bij de ingang gestaan om mensen te ontvangen, bij de tweede heb ik leerlingen begeleid en andere mensen die erop af komen (volwassenen, mensen van organisaties, of EHBO-ers en verpleegkundigen).

Als je iemand zou moeten motiveren om reanimatie-instructeur te worden, hoe zou je dat aanpakken?
Het is niet alleen voor een heel goed doel, maar het is ook heel leuk.

Heb je wel eens een reanimatie meegemaakt?
Nee, maar ik heb wel vaak een oproep gehad. Twee keer ben ik erheen geweest. Een keer was de ambulance al daar, de andere keer kwam ik en waren er al veel mensen. Ik vroeg de politieagent of ze kon helpen, en die zei dat er al genoeg mensen waren. Als het voor zou komen, zou ik heel graag willen helpen.

101 Dalmatiërs

Hoe ga je verkleed bij carnaval?
Ik heb nog niet zo veel tijd gehad om alles uit te zoeken, maar ik ga als indiaan en als Cruella de Vil. En misschien bedenk ik nog iets anders.

 

Door: Ali Talib, Journalist Taskforce QRS Maastricht.