Reanimatietraining volgen

direct naar inschrijven

Elk jaar krijgen in Nederland 15.000 mensen een circulatiestilstand, in de volksmond ook wel “hartstilstand” genoemd. Dit komt neer op 35 slachtoffers per dag. Het starten van reanimatie binnen 6 minuten kan de overlevingskans van een slachtoffer enorm verhogen! Leer dus reanimeren!

Taskforce QRS Leiden biedt reanimatiecursussen aan voor slechts 30 euro. De reanimatie-trainingen worden gegeven door geneeskunde- en biomedische studenten, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). De cursus duurt van 18:30 uur tot 22:30 uur en bedragen 30 euro per persoon. Indien niet anders aangegeven vindt de cursus plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Inschrijven is mogelijk door hieronder op Leiden te klikken en het inschrijvingsformulier in te vullen.

Staat er momenteel geen datum bij waarop u beschikbaar bent? Stuud dan een mail naar leiden@taskforceqrs.nl. Wanneer er nieuwe data beschikbaar zijn, zullen wij u dan hiervan op de hoogte stellen. Voor overige vragen kunt u ook altijd mailen!

Samen met andere cursisten oefent u alle stappen van de reanimatie op oefenpoppen. Tijdens deze cursus leert u:

 • hoe u een circulatiestilstand herkent en wat u dan moet doen,
 • hoe u moet reanimeren: hartmassage toe moet passen en mond-op-mond-beademing moet geven,
 • hoe u een AED aansluit en bedient – dit heet ‘defibrilleren’,
 • hoe u een slachtoffer dat wél ademt in de stabiele zijligging legt,
 • hoe u handelt bij een verslikking/verstikking.

Tijdens onze reanimatiecursus besteden we extra aandacht aan de communicatie tijdens een reanimatie, moderne hulpmiddelen en andere zaken waar je als hulpverlener van tevoren rekening mee moet houden. Bovendien proberen wij de cursus met filmpjes en ander aanvullend beeldmateriaal extra levendig te maken. Hierbij houden we te allen tijde rekening met eventuele cursisten die eerder een reanimatie hebben meegemaakt. Na afloop van de cursus ontvangt iedere deelnemer een certificaat en een boekje van de NRR met alle richtlijnen.

Onze reanimatie instructeurs zijn allen erkende instructeurs van de NRR en zijn daarnaast allen student geneeskunde of arts. Aangezien al onze instructeurs op vrijwillige basis lesgeven, gaat het merendeel van de bijdrage voor de cursus naar de onkosten voor de reanimatielessen op middelbare scholen.

Wilt u meer weten over de achtergrond van reanimatie? Klik hier.

De training

Bij deze cursus worden de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) gehandhaafd, waarbij na vier uur een officieel certificaat wordt uitgereikt. Op onze website kunt u zich inschrijven op vastgestelde data, maar daarnaast is het ook mogelijk om als groep een cursus te volgen. Heeft u hier interesse in, neem dan contact op met leiden@taskforceqrs.nl .

Belangrijke informatie

 • Training tijd en locatie
  Op deze pagina kunt u zich inschrijven voor een reanimatietraining. De training bestaat uit 1 avondcursus van vier uur. De cursus vindt meestal plaats van 18.30 tot 22.30 in het Leids Universitair Medisch Centrum (Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden). Een andere locatie is in overleg mogelijk.
 • Doelgroep
  Dit is bestemd voor personen. Organisaties kunnen contact met ons opnemen.
 • Kosten
  De kosten voor een reanimatiecursus zijn 30 euro per persoon. Daarnaast bieden wij ook herhaaltrainingen aan voor een gereduceerd tarief van 20 euro.
 • Certificaat
  Na deze training ontvangt u een officieel NRR certificaat. Ook is het mogelijk om een herhaaltraining te volgen om uw kennis en vaardigheden op peil te houden. 
 • Meer informatie
  U zult nadat u zich heeft ingeschreven verdere informatie ontvangen.

Reanimatietrainingen voor uw school?

Bekijk onze pagina voor scholen.

Klik hier om je in te schrijven!

De achtergrond van reanimatieonderwijs

Elk jaar krijgen in Nederland 15.000-16.000 mensen een plotselinge circulatiestilstand buiten zorginstellingen. Dat zijn ongeveer 300 mensen per week. 80% van deze circulatiestilstanden vinden plaats in de woonomgeving. Overleving van een plotselinge circulatiestilstand is afhankelijk van de keten van overleving. De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Het herkennen van een plotse circulatiestilstand, het alarmeren van de hulpdiensten, direct starten met reanimeren (borstcompressies en beademingen), het vroegtijdig defibrilleren (indien mogelijk) en de specialistische zorg vormen onderdelen van de keten van overleving.

Burgerhulpverleners, in de vorm van omstanders, vormen een essentieel onderdeel van deze keten. Zij zijn immers vaak als eerste ter plaatse en kunnen de eerste 3 van de 4 stappen van de keten van overleving in werking zetten. Door borstcompressies en beademingen toe te passen zorgen burgerhulpverleners voor een minimale bloedtoevoer naar de hersenen. Een slachtoffer van een plotse circulatiestilstand heeft twee keer meer kans om te overleven wanneer omstanders snel en adequaat de reanimatie starten. Omstanderreanimatie in Nederland bedraagt 60%-70%. Hier is nog genoeg ruimte voor verbetering, idealiter bedraagt omstanderreanimatie 100%. Het is wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen omstanderreanimatie en de overlevingskans bij plotselinge circulatiestilstand. Wanneer omstanders vaker en sneller beginnen met reanimeren is de overlevingskans groter. Het percentage omstanders dat snel begint met reanimeren kan vergroot worden door meer burgerhulpverleners op te leiden.

Top