Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

[Leiden] Leren reanimeren?

Elk jaar krijgen in Nederland 15.000 mensen een circulatiestilstand, in de volksmond ook wel “hartstilstand” genoemd. Dit komt neer op 35 slachtoffers per dag. Het starten van reanimatie binnen 6 minuten kan de overlevingskans van een slachtoffer enorm verhogen! Leer dus reanimeren!

Taskforce QRS Leiden biedt reanimatiecursussen aan voor slechts 30 euro. De reanimatie-trainingen worden gegeven door geneeskunde- en biomedische studenten, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). De cursus duurt van 18:30 uur tot 22:30 uur en bedragen 30 euro per persoon. Indien niet anders aangegeven vindt de cursus plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Inschrijven is mogelijk via de website van de Hartstichting.

Staat er momenteel geen datum bij waarop u beschikbaar bent? Stuud dan een mail naar leiden@taskforceqrs.nl. Wanneer er nieuwe data beschikbaar zijn, zullen wij u dan hiervan op de hoogte stellen. Voor overige vragen kunt u ook altijd mailen!

Inhoud van de cursus
Samen met andere cursisten oefent u alle stappen van de reanimatie op oefenpoppen. Tijdens deze cursus leert u:

  • hoe u een circulatiestilstand herkent en wat u dan moet doen,
  • hoe u moet reanimeren: hartmassage toe moet passen en mond-op-mond-beademing moet geven,
  • hoe u een AED aansluit en bedient – dit heet ‘defibrilleren’,
  • hoe u een slachtoffer dat wél ademt in de stabiele zijligging legt,
  • hoe u handelt bij een verslikking/verstikking.

Tijdens onze reanimatiecursus besteden we extra aandacht aan de communicatie tijdens een reanimatie, moderne hulpmiddelen en andere zaken waar je als hulpverlener van tevoren rekening mee moet houden. Bovendien proberen wij de cursus met filmpjes en ander aanvullend beeldmateriaal extra levendig te maken. Hierbij houden we te allen tijde rekening met eventuele cursisten die eerder een reanimatie hebben meegemaakt. Na afloop van de cursus ontvangt iedere deelnemer een certificaat en een boekje van de NRR met alle richtlijnen.

Onze reanimatie instructeurs zijn allen erkende instructeurs van de NRR en zijn daarnaast allen student geneeskunde of arts. Aangezien al onze instructeurs op vrijwillige basis lesgeven, gaat het merendeel van de bijdrage voor de cursus naar de onkosten voor de reanimatielessen op middelbare scholen.

Top