Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

Luigi Rondas over de Reanimatie-estafette

Ha Luigi Rondas, vertel eens wat over jezelf.
Ik ben Luigi Rondas, instructeur bij Taskforce QRS Maastricht. Ik ga naar het derde jaar van Geneeskunde. Ik heb daarvoor ook twee jaar biomedische wetenschappen gedaan. Mijn interesses binnen Geneeskunde liggen vooral bij Oogheelkunde. Op dit moment sport ik veel bij mijn atletiekvereniging. Mijn specialismen zijn hordelopen en hoogspringen, dat doe ik op Nederlands studentniveau. Ik doe ook aan tafeltennis, maar dat doe ik voor de lol. Bij Taskforce QRS Maastricht ben ik lid van de commissie reanimatie-estafette.

Wat is de reanimatie-estafette?
De reanimatie-estafette is een non-stop reanimatiesessie die tien uur lang duurt. Er worden groepen van zes gevormd, bestaande uit bezoekers, leerlingen en professionals en de groepsleden wisselen erlkaar af op één pop. Na elk uur komt er een startschot, en dan weten de deelnemers dat ze moeten afwisselen met een andere groep. Er komen leerlingen van verschillende scholen waar wij training geven. De deelnemers komen niet alleen uit Nederland. Met name dankzij Petra Schuffelen, komen er ook deelnemers uit Duitsland en Luxemburg. Het heeft dus ook een leuk internationaal tintje.

Wachten de andere klassen dan gewoon tot ze aan de beurt komen?
We zorgen ervoor dat een hele klas in één keer aan de beurt komt. Meestal laten we ze voor hun sessie nog een les volgen zoals die op de middelbare school gegeven wordt, of ze kunnen langs de gezondheidsinformatiemarkt lopen. Daar kunnen ze leuke dingen doen, zoals een glucosemeting. Ze zijn dus niet alleen bezig met reanimeren, maar ook op een leuke manier met andere educatieve onderwerpen. Ze brengen daar wel zo’n 2,5 uur door.

Wat doet de reanimatie-estafette commissie?
Wij regelen de hele opzet en coördineren de reanimatie-estafette gedurende de dag. Dit omvat zaken zoals het materiaal, het indelen van leerlingen, reanimatietrainingen en workshops. De lokale werkgroep reanimatie-estafette van dit jaar zorgt met name voor lokale ondersteuning van het evenement, media aandacht en sponsoring. Zo stemmen we samen met de werkgroep af om één plaatje te vormen. Ons grootste doel is de (landelijke) bewustzijn rondom circulatiestilstand en reanimatie vergroten.

Intermezzo
Eventjes geleden stond in de krant dat slechts 30% van de Nederlanders weet hoe te reanimeren. Ik vond het bijzonder dat er bij stond dat mensen niet weten wat ze moeten doen, en dat er maar één persoon stond om al het werk te doen. Wij willen dat dit anders wordt. We willen ervoor zorgen dat mensen samenwerken, zodat een slachtoffer kunstmatig in leven gehouden kan worden, door zo’n effectief mogelijke reanimatie.

Wat is jouw rol in de commissie?
Op dit moment zorg ik voor de promo. Ik zorg voor het promoten bij instructeurs en bezoekers en ik probeer collega instructeurs te enthousiasmeren. Bijvoorbeeld dat de datum van tevoren goed bekend wordt gemaakt of dat instructeurs weten dat dit evenement eraan komt. Ook ben ik straks verantwoordelijk voor de weg binnen en buiten het evenement; ik moet ervoor zorgen dat niemand verdwaalt en dat iedereen weet waar wat te vinden is.

Wat zijn de uitdagingen in het organiseren van een reanimatie-estafette?
Een mooie uitdaging waar we net tegenaan gelopen zijn, is dat wij nog nooit hebben geschat hoeveel mensen er zijn gekomen of gaan komen. Dat is moeilijk om te doen, maar wel belangrijk. Zo kunnen we weten of er genoeg ruimte is voor iedereen.

Daarnaast een belangrijke vraag: hoe hou je het spannend? Je kunt je voorstellen dat als je scholieren uitnodigt die al een aantal keren reanimatielessen hebben gehad, dat het toch saai of eentonig wordt. We zijn dit jaar aan het kijken naar hoe we het anders kunnen doen, zodat het toch iets verrassends en iets nieuws krijgt.

Je hebt al eens reanimatie-estafettes bijgewoond, hoe vond je die?
Het is heel leuk Je ziet heel veel verschillende soorten leerlingen en allerlei bijzondere personen. Bijvoorbeeld mensen die gered zijn door een reanimatie en een praatje komen  houden. Of burgemeesters en wethouders die nog even een lesje komen volgen. Je leert ook je collega-instructeurs van Taskforce QRS Maastricht en van de andere steden beter kennen. 

Wat is het mooiste aspect van de reanimatie-estafette?
We hadden vorig jaar een groot scherm waarop de tijd wordt afgeteld, van één uur naar nul. Op het moment dat er wordt gewisseld, komt er weer een nieuw uur op de teller. Je zou verwachten dat dat op een gegeven moment verveelt, niks bleek minder waar want (en dat vind ik het mooiste), het was erg mooi georganiseerd, met musicals, EHBO-demo’s en dansshows tussendoor.

Alles draait om de plotse circulatiestilstand, maar je bent niet alleen maar bezig met reanimeren.

Wat voor ontwikkelingen hoop je in de komende edities te zien bij de reanimatie-estafette?
Taskforce QRS heeft zich uitgebreid naar Utrecht en Nijmegen. We willen samenwerking stimuleren en het landelijke bewustzijn vergroten.

We hopen vanaf de komende reanimatie-estafette de situaties rondom de reanimaties wat realistischer te maken. We willen zo gaan proberen om situaties waarin een circulatiestilstand voorkomt toe te passen op de poppen, zoals het in werkelijk ook zou gebeuren.

Waarom moeten mensen deelnemen aan de reanimatie-estafette?
Je komt als je je steentje wilt bijdragen aan de reanimatie-estafette, het verschil wilt maken… En je krijgt er zoveel meer voor terug!