Scholen

Reanimatieonderwijs op school

Tijdens de reanimatielessen leren we leerlingen volgens de NRR/ERC richtlijnen hoe een reanimatie wordt uitgevoerd. In ons lesprogramma wordt er aandacht besteed aan alle onderdelen van een reanimatie; het letten op gevaar, het controleren van het bewustzijn van het slachtoffer, het alarmeren van de hulpdiensten, het openen van de luchtweg, het controleren van de ademhaling, het toedienen van borstcompressies, het toedienen van beademingen en tenslotte het vinden en bedienen van een automatische externe defibrillator (AED). Verder krijgen de leerlingen een aantal aanvullende vaardigheden aangeleerd die bij een reanimatie van pas kunnen komen, namelijk de stabiele zijligging en hoe te handelen bij verslikking en verstikking.

Lees meer

Alle stappen en vaardigheden worden steeds interactief gedemonstreerd en uitgelegd door onze instructeurs en daarna veelvuldig geoefend. Hierbij oefenen er maximaal drie leerlingen per pop en lopen de instructeurs rond om tips te geven. Daarnaast wordt er in de lessen aandacht besteed aan reanimatie bij kinderen en aan de keuze om wel of niet te reanimeren, bijvoorbeeld bij het tegenkomen van een ‘niet-reanimeren penning’. Er wordt ook aandacht besteed aan de impact die reanimeren kan hebben op hulpverleners en de nazorgmogelijkheden. De lessen beginnen altijd met een uitgebreide introductie en eindigen met een evaluatie. Uiteraard is er tijdens de lessen altijd ruimte voor vragen en opmerkingen.

Een volledige reanimatietraining bestaat bij Taskforce QRS Nijmegen uit twee reanimatielessen van elk 100 minuten in het eerste jaar dat de reanimatieles gegeven wordt (dit hoeft echter niet persé het eerste jaar van de middelbare school te zijn), gevolgd door één herhaalles in de daaropvolgende jaren. Deze lessen worden gegeven door 4 instructeurs per klas.

Ons doel is om alle scholen in Nijmegen en omstreken uiteindelijk reanimatielessen aan te bieden. Om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zijn er bij Taskforce QRS Nijmegen voor scholen geen kosten verbonden aan het reanimatieonderwijs. Wij zorgen voor het materiaal en hebben van de school alleen ruimte en tijd voor het onderwijs nodig.

Voor achtergrond informatie van reanimatieonderwijs klik hier.

Wij leren uw leerlingen levens redden

Hoe kan uw school meedoen?

Als uw school interesse heeft in een samenwerking met Taskforce QRS Nijmegen of graag meer informatie wilt ontvangen, kunt u mailen naar n.loman@taskforceqrs.nl of het onderstaande contactformulier invullen. 

Deze scholen doen al mee

Momenteel zijn wij als Taskforce QRS Nijmegen actief op zes verschillende middelbare scholen in en rondom Nijmegen, te weten:

  • Stedelijk Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN)
  • het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (SGN)
  • de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG)
  • het Canisius College in Nijmegen
  • het Notre Dame Des Angess in Ubbergen
  • het Montessori College Nijmegen
Top