Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

Reanimatie-estafette 2014

Reanimatie-estafette 2014 weer een succes!

Reanimatie-estafette 2014

Voor aanvang van de Reanimatie-estafette

Na het welkomstwoord door Hans Oostdam (Campusdirecteur Valuascollege Venlo) en toespraken van Peter van Dijk (Gedeputeerde Zorg en Welzijn Provincie Limburg) en Wim van den Beucken (Wethouder van de Gemeente Venlo) was het dan eindelijk zover: om klokslag negen uur gaf Peter van Dijk het startschot voor de negende Reanimatie-estafette op het Valuascollege in Venlo!

10 Uur lang is er non-stop gereanimeerd op 10 reanimatiestations. De teams waren samengesteld uit: leerlingen, professionals, bestuurders, en iedereen die een uurtje mee wilde reanimeren. De samenstelling van deze teams wisselde ieder uur.

Reanimeren is teamwork!

Dat toonden o.a. Peter van Dijk en Erik Koppe, beiden gedeputeerde van de provincie Limburg, aan toen zij samen reanimeerden. Het is essentieel om bij reanimeren zo min mogelijk tijd te verliezen! De ondersteuning van deze teams werd verzorgd door Reanimatie-instructeurs van Taskforce QRS, die op ieder station als coach aanwezig waren. Zij droegen er zorg voor dat de samenwerking tussen teamleden optimaal gebeurde en gaven tips en feedback waar nodig. Tot slot hebben zij waar mogelijk/nodig ook gereanimeerd, zodat geen enkele reanimatie werd stilgelegd!

Meerdere activiteiten en voorstellingen

Bloeddrukmeting door VieCuri

Bloeddrukmeting door VieCuri

Klaar met reanimeren? Geen reden om niks te doen! De hele dag door waren er genoeg activiteiten en voorstellingen om je te vermaken. Leerlingen van het Valuascollege vermaakten het publiek met toneel en dans. Andere leerlingen voerden debatten over stellingen die het onderwerp reanimatie centraal hadden staan.

Op diverse plekken in de school waren er nog vele andere activiteiten. Men kon een college over de fysiologie van het hart bijwonen, de infomarkt bezoeken of een poging wagen op het wedstrijdstation om de beste prestatie neer te zetten. De winnaar in elke categorie kon een mooie prijs mee naar huis nemen. Wilfred Heesen, cardioloog van het VieCurie medisch centrum, won bij de bezoekers. Hij gaf zijn prijs, een nieuwe computer, af aan de vrijwilligers van HartslagNu.

Leerlingen van het Valuascollege hoefden zich ook niet te vervelen. Ieder uur vonden reanimatielessen plaats voor brug- en tweedeklassers van het Valuascollege middels het “Little Anne Project”.

Ervaringsverhalen van overlevers

Overlevers bij de Reanimatie-Estafette 2014

Overlevers bij de Reanimatie-Estafette 2014

Ervaringsverhalen van overlevers werden door henzelf vanaf het podium medegedeeld aan het publiek. “Ieder jaar meer overlevers op het podium bij de Reanimatie-estafette” Erik Koppe.
Het meest in het oog springende verhaal betrof een recente reanimatie. Deze meneer was 10 dagen geleden succesvol gereanimeerd en kon zijn verhaal deze dag zelf navertellen aan alle aanwezigen.

Succesvolle afsluiting

Om 19:00u werd de negende editie succesvol afgesloten. Na 10 uur lang reanimeren was het tijd voor de prijsuitreiking aan de winnaars van het wedstrijdstation door Ali Ghossein (voorzitter Taskforce QRS). Vervolgens nam Professor Gorgels het woord voor de eindboodschap van deze Reanimatie-estafette: “maak reanimatieonderwijs een structureel gebeuren binnen het voortgezet onderwijs in heel Nederland. Zo kunnen we samen mensen met een circulatiestilstand een kans bieden!” Nadat symbolisch het stokje van het Valuascollege over werd gedragen aan het Dacapo College Sittard, die op deze dag ook goed werden vertegenwoordigd door directieleden en veel leerlingen, werd deze zeer geslaagde dag afgesloten met dankbetuigingen aan alle betrokkenen.

Bedankt en tot ziens!

Taskforce QRS bij de Reanimatie-Estafette 2014

Taskforce QRS bij de Reanimatie-Estafette 2014

Afsluitend willen wij alle deelnemende partijen bedanken voor de samenwerking. Wij kijken uit naar de 10e editie. Tot ziens op 25 september 2015 op het Dacapo College in Sittard voor de jubileum editie van de Reanimatie-estafette!