Nieuwsartikel

naar nieuwsoverzicht

Taskforce QRS bezoekt RMD Birmingham

Hoe en wat?

Tijdens het afgelopen ERC congres te Bilbao is Taskforce QRS in contact gekomen met RMD Birmingham (Resuscitation for Medical Disciplines). Zij zijn eveneens een werkgroep bestaande uit het merendeel geneeskundestudenten die allen volgens de ERC richtlijnen zijn opgeleid tot reanimatie instructeur. RMD Birmingham is 17 jaar geleden opgericht door onder andere Jonathan Hulme (nu intensivist-anesthesist toen geneeskundestudent). Hij is nog steeds betrokken bij de groep als course director. In Bilbao nodigden zij ons uit om van 10-12 oktober een kijkje bij hen te komen nemen. Tijdens dit weekend organiseerden zij hun jaarlijkse instructeursopleiding. 57 Nieuwe reanimatie instructeurs en een aantal examinators werden dit weekend tegelijkertijd opgeleid.

De heenreis

Heenreis Taskforce QRSOp vrijdag 10 oktober vertrok Taskforce QRS  in 2 shifts naar Birmingham. In de vroege ochtend vertrokken Ali, Julie, Petra en Vital vanuit Maastricht naar luchthaven Schiphol. Een relatief klein propellervliegtuig zou ons veilig naar Birmingham toe vliegen. Aangekomen in Birmingham stonden Suzi Nallamilli en Lydia Baldwin, beiden lid van het committee van RMD, reeds op ons te wachten met een bordje “Taskforce QRS (Ali)”. Zij hebben ons een lift naar hun huizen gegeven, alwaar wij het gehele weekend zouden verblijven (Petra verbleef bij Jonathan Hulme).

Eerste dag – voorbereidingVoorbereiding Birmingham

’s Middags werd er nog een kort bezoekje gebracht aan Birmingham City centre, gevolgd door een bezoek aan de botanische tuin van Birmingham. ’s Avonds stond allereerst een facultymeeting op het programma, waar het programma voor het weekend met alle faculty members werd doorgenomen. Ook wij ontvingen een T-shirt van RMD als faculty member. Aansluitend werden alle faculty members uitgenodigd voor een diner bij een Indisch restaurant. Omstreeks 23:00 Engelse tijd arriveerden Jules en Jerremy bij hun overnachtingsplek bij Lydia.

Zaterdag – het begin

Zaterdagochtend moesten wij weer vroeg op. Om 8:00 werden wij op de universiteit van Birmingham verwacht voor de volgende faculty meeting. Suzi en Lydia verzorgden ons ontbijt. Om 8:30 kwamen de deelnemers waarna om 9:00 de voorstelronde begon. Dr, Jonathan Hulme verwelkomde iedereen en stelde zich als eerste voor. Hij gaf speciale aandacht aan ons en verwelkomde ons dit weekend namens iedereen. Vervolgens stelde iedereen, dus ook wij, zich kort individueel voor middels een ‘interesting fact’. Om 9:30 begon de openingslezing van Dr. Hulme waarin hij onder andere de volgende woorden sprak:

“This is all about simple things, but just doing them right and quickly!”

Een statement dat wij onderschrijven.
De verdere ochtend stond voor de deelnemers in het teken van het herhalen van BLS/AED vaardigheden.

InstructeursopleidingRMD-Birmingham-TaskforceQRS

’s Middags begon de instructeursopleiding voor de 58 kandidaten (Jerremy had zich inmiddels spontaan bij hen gevoegd). De groep werd in tweeën gesplitst omwille van een onderzoek. RMD wil onderzoeken welke manier van feedback geven effectiever is; het bekende sandwich model  of de ‘learning conversation’. Hiervoor werden 2 aparte instructeursopleidingen gegeven geheel volgens de richtlijnen van de ERC. Erg leerzaam was de massale aanpak door RMD. Gedurende de dag waren er lezingen en diverse practica waarin de nieuwe instructeurs leerden hoe les te geven.

Social event – English night

In de avonduren stond het social event op het programma. Alle deelnemers gingen gezamenlijk in een pub onder het genot van een drankje dineren. Menigeen zette de avond voort tijdens een groot feest voor studenten dat elke zaterdag georganiseerd wordt, de zogenaamde ‘Fab’. De universiteitsgebouwen worden omgebouwd tot een grote discotheek waar studenten zich in verschillende zalen en bars vermaken. Dit feest duurde tot in de late uurtjes, wat de volgende ochtend merkbaar was..

English Breakfast Taskforce QRS

Zondag – English breakfast

In de ochtend genoten wij van een English breakfast bij een lokaal restaurant. Suzi en Lydia moesten nog enkele voorbereidingen treffen voor hun lezingen die middag. Om 10:15 haalden zij ons op en verzamelden wij ons weer bij de universiteit.

 

Beoordelen en geven van een lezingFeedback Birmingham

Thema van vandaag was beoordelen en het geven van een lezing. Jonathan Hulme gaf de inspirerende lezing “How to boil an egg”. De studenten moesten in groepen feedback geven op deze lezing aan de hand van feedback formulieren. Op deze manier leerden de studenten feedback te geven en bovendien leerden zij zelf waar zij op moeten letten bij het geven van een lezing. Om 12:00 was er wederom een geheel verzorgde lunch waarna het programma verder ging.

Dankgebaar richting RMD

Dankwoord AliOm 14:30 tijdens de pauze sprak Ali de aanwezigen toe. Hij bedankte iedereen voor het geweldige weekend. Speciale dank ging uit naar onze gastvrouwen, Suzi en Lydia, en Jonathan Hulme. “All good things come to an end”. Wij ontvingen een shirt van hen, een shirtruil kon dus niet uitblijven. Ali Ghossein draagde een Taskforce QRS shirt over aan Jonathan als symbool van onze vriendschap en partnerschap!

Om 15:00 stond de taxi klaar om ons naar Birmingham airport te brengen waarmee onze terugreis naar Maastricht een feit was. Na een voorspoedige reis kwamen wij ’s avonds laat weer aan in Maastricht.

 

Afsluitende dank en uitnodiging

Terugreis BirminghamOnze dank gaat uit naar alle faculty members voor de uitnodiging en het leerzame weekend! Iedereen, met name Suzi en Lydia, hebben ervoor gezorgd dat wij ons thuis gevoeld hebben. De klik was er meteen. Wij nodigen hen dan ook allen van harte uit om ons op korte termijn in Maastricht te bezoeken.

 

een pijltje naar boven om helemaal naar het begin van de pagina te gaan